În Anul Centenar, 50 de etnici români din Ungaria au ajuns în județul Hunedoara, în cadrul proiectului ”Descoperă și cunoaște România” inițiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Delegația românilor originari din orașul Gyula și din ținuturile învecinate a fost formată din reprezentanți de vază ai comunității românești, cadre didactice de la Liceul ”Nicolae Bălcescu” din Gyula, preoți, studenți, reprezentanți ai presei de limbă română.

Delegația a fost întâmpinată în Sala Festivă a Consiliului Județean Hunedoara de către ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, de către președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, și vicepreședintele Sorin Vasilescu, de parlamentarii PSD de Hunedoara și de reprezentanții Bibliotecii Județene ”Ovid Densusianu”.

În cele două zile de ședere în județul Hunedoara, oaspeții au vizitat Muzeul Aurului din Brad, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Castelul Corvinilor, Mănăstirea Prislop și Sarmizegetusa Regia. Românii din comunitatea istorică din Ungaria au fost și invitații speciali ai P.S. Gurie, episcopul Devei și Hunedoarei, care a slujit o perioadă la o biserică din apropiere de Gyula.

Informaţii în completare